Menu

Bonencake - een liefdesaffaire

22 April 2012 | 16:54 | Nieuws
Moin moin. Kun je me voor wakker maken.Het is Nigeria's best bewaarde geheim en zou net zo'n succesvol exportproduct kunnen zijn voor dit land als aardolie: moin moin, of gestoomde bonencake. De eerste keer dat ik het proefde, was ik op slag verliefd. Zoet, pittig, romig en zijdezacht... Bovendien gezond en met ingrediënten die je welhaast overal op aarde kunt krijgen. Mijn OneWorldblog van deze week gaat over mijn liefdesaffaire met moin moin. Maar praten over eten is net als praten over seks: uiteindelijk wil je het toch ervaren. Hieronder mijn recept.
IngrediëntenRecept voor moin moin - Nigeriaanse gestoomde bonencake
3 kopjes geweekte en gepelde zwarte-ogenbonen
1 grote ui
1 kleine paprika
1 à 2 Madame Jeanette pepers
2 gekookte eieren, blikje zalm
zonnebloemolie, zout

Sla ingrediënten tot pulp.Het pellen van de boontjes is een ramp. Tip: week de bonen niet langer dan tien minuten. De gebruikelijke methode, de bonen tegen elkaar wrijven om de velletjes los te maken, duurt een eeuwigheid. Alternatief: even in de keukenmachine en dan in water zetten zodat velletjes bovendrijven. Blijft suf. De Nigeriaanse vriend die te eten kwam en een zakje gepelde boontjes (African Food Products) meebracht voor de volgende keer heb ik voor altijd in mijn hart gesloten.

Vouwen van de zakjes.Als de boontjes ontveld zijn, gaat het snel. Gooi alle ingrediënten behalve de eieren en de zalm in de keukenmachine met een halve kop warm water en sla tot pulp. De mix moet uiteindelijk de consistentie hebben van dikke vla. Terwijl de machine voortraast, vouw je van zilverfolie zakjes voor de moin moin zoals op de foto's hiernaast (volgorde van linksboven met de klok mee). Vouw ze goed dicht! Moin moin lijdt aan expansiedrift en slecht gevouwde zakjes barsten open in de stoompan.

Bonenmix en andere bestanddelen kunnen in de zakjes.Vul de zakjes met een lepel bonenmix, wat snippers zalm, een paar schijfjes ei en weer een lepel bonenmix. Vul niet helemaal maar laat een flinke rand vrij voordat je ze dichtvouwt. Ook om moin moin explosies te voorkomen. De ware moin moin wordt in bananenbladeren of 'ewe eran' bladeren gevouwen. Na een mislukte poging heb ik dat opgegeven. Waar je vooral wel mee moet experimenteren zijn de aanvullende ingrediënten: gebakken champignons, gefruite uitjes, prei... Alleen geen aubergine. Doe het niet.

In de stoompan minstens een uur op het vuur.Rangschik de gevulde zakjes voorzichtig in de stoompan, doe het deksel erop en laat minstens een uur stomen. Check af en toe even op openbarsten - daar wil je vroeg bij zijn om te voorkomen dat je aangekoekte moin moin uit je pan moet bikken. Is de moin moin gaar, laat het dan even afkoelen voordat je de folie eraf pelt. Nigerianen eten moin moin met sponzig witbrood of met jollof rijst. Maar ik eet moin moin met moin moin.
Persoonlijke info onthouden?

Om spam te voorkomen, moet u deze eenvoudige vraag beantwoorden om te kunnen reageren.
To avoid spam, you have to respond to the following question before you can comment.