Non-fictie — Wilde dieren en strohutten op de savanne, dát is het Westerse beeld van Afrika. Toch is de werkelijkheid radicaal anders. Afrika verstedelijkt en moderniseert in hoog tempo. Journaliste Femke van Zeijl dook in het stadsleven, de nieuwe Afrikaanse realiteit.
Ze woonde in zes verschillende steden over het hele continent en ontmoette er schatrijke zakenvrouwen en straatjongens, prostituees, muzikanten en huisvaders.
Ze verbaast zich over de rijkdom van de Angolese elite in Luanda, waar dure merkkleding en het nieuwste model fourwheeldrive onmisbaar zijn voor je imago. Op de zwarte markt in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo ontdekt Van Zeijl waar je moet zijn om je gestolen autospiegels terug te kopen. En in Jinja, Oeganda loopt ze mee met de jongens en meiden van klas 3D en praat over vrijen, vriendjes en wat hun ouders daarover te zeggen hebben.
Aangrijpend zijn de gesprekken die ze heeft in Oost-Congo, waar een voormalig soldaat in Bukavu haar bekent dat hij het aantal vrouwen die hij in zijn militaire loopbaan heeft verkracht niet eens meer zou kunnen tellen. Maar zelfs in deze door geweld gegeselde stad ziet ze hoe de Congolezen doorleven, als ze in het weekend met haar vrienden gaat stappen.
Tweederde van de stedelingen in Sub-Sahara Afrika is jonger dan 24 jaar. Deze jongeren zijn bezig met dezelfde zaken als hun Europese generatiegenoten. Studenten in de Nigeriaanse universiteitsstad Ibadan nemen Van Zeijl mee naar het campuscafé en vertellen hoe ze balen van hun strenge ouders, en dat ze het zelf later anders gaan doen. En in muzikantenstad Bobo Dioulasso volgt de journaliste een ambitieuze zanger die avond aan avond de nachtclubs afgaat om zijn muziek te pluggen bij de dj’s.
Femke van Zeijl schetst een beeld van Afrika zoals dat niet eerder te lezen was. Alle aspecten van het dagelijks stadsleven komen aan bod, van seks tot religie en van armoede en rijkdom tot criminaliteit.